Algemeen aansprakelijkheidsrecht, onrechtmatige daad, 'Huis- tuin- en keukenongevallen':

En dan gebeurt er iets in uw leven, volkomen onverwachts, waardoor U ten val komt of anderszins letsel oploopt. U struikelt over een ongezien obstakel op het trottoir, of U glijdt uit op een besneeuwd pad naar het restaurant of op de te gladde vloer in de winkel, of U valt van een trap tijdens een vriendendienst, of U struikelt over een verhoging in een toilet van het café, U valt in een trapgat, enz.

Een ongekende variatie van gebeurtenissen roept de vraag op of iemand misschien aansprakelijk is voor uw letselschade omdat van die ander had mogen worden verwacht dat hij/zij...... vul maar in.

Dit rechtsgebied gaat over normaal te verwachten maatschappelijke zorgvuldigheid, het vermijden van gevaarlijke situaties (gevaarzetting), te verwachten maatregelen tegen een bekend gevaar, Enz., versus eigen oplettendheid en voorzichtigheid. Is die ander aansprakelijk of had U beter moeten opletten of is er een tussenweg: aansprakelijkheid met een stukje 'eigen schuld' ?

Dit soort van afwegingen vereist civielrechtelijk inzicht, optimale en actuele kennis van het recht waaronder de rechtspraak.


← Vorige